Wat is ACT?

ACT is een nieuwe stroming binnen de psychologie die op een aantal vlakken verschilt van andere stromingen. ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy (Nederlands: Acceptatie en Toewijdingstherapie). Deze vorm van therapie helpt je afstand te nemen van je gedachten en er flexibeler mee om te gaan. Vaak willen we namelijk van onze gedachten af en proberen ze dan te controleren. Met ACT leer je er op een andere manier mee om te gaan, namelijk op een meer vriendelijke manier. ACT haalt je uit die gedachtenspiraal en brengt je weer terug in het hier en nu.

ACT is een bewezen effectieve vorm van gedragstherapie. ACT helpt je om de gedachten en emoties die je hebt te accepteren en te omarmen in plaats van het gevecht met ze aan te gaan. We willen die negatieve gedachten vaak niet hebben en proberen ze dan ook vakkundig te onderdrukken. Maar juist door dat te doen, krijgen die gedachten en bijbehorende gevoelens, meer kracht en komen ze op een ander moment weer sterker terug.

Wat doet ACT?

ACT helpt jou om mentaal flexibeler te worden en steeds meer aandacht te besteden aan wat jij belangrijk vindt in je leven. De therapie gaat voor een groot deel over het accepteren van je gevoel en emoties en het leren afstand nemen van je gedachten. Het overige stuk, het ‘Commitment’ gedeelte, gaat over dat jij nagaat wat je belangrijk vindt en vanuit daar leert te handelen. Dit doe je door het niet alleen te denken, maar juist door te doen. Tijdens de ACT therapie krijg je praktische oefeningen. Juist door te doen stap je uit die negatieve spiraal en gaat de kwaliteit van je leven er met grote stappen op vooruit. Je houdt namelijk de energie over die je voorheen kwijt was aan het strijden tegen je negatieve gedachten. Die kun je nu besteden aan wat je écht belangrijk vindt.

De 6 kernwaarden van het ACT-model
ACT therapie bestaat in de praktijk uit de volgende 6 kernprocessen:

  • Acceptatie: het aanvaarden van onverklaarde klachten.
  • Defusie: afstand nemen van (vervelende) gedachten.
  • Mindfulness: volledig bewust raken van ervaringen.
  • Jezelf observeren en zelfcompassie: omgaan met het zelfbeeld.
  • Waarden: stilstaan bij de zaken die wel belangrijk zijn.
  • Toegewijde actie en handelen naar waarden.

Wil je meer weten over ACT of twijfel je nog of ACT iets voor je is? Bel mij dan voor meer informatie:

06-21556167

Mailen kan ook naar petra@depraktijkhaarlem.nl

Klik hier voor tarieven en vergoedingen