Opnieuw verwerken
Praten over wat je is overkomen helpt, maar soms verwerk je wat je hebt meegemaakt hierdoor niet. Het blijft in jouw beleving nog steeds actueel. Met EMDR krijg je de kans de herinneringen, zoals jij het hebt onthouden, opnieuw blijvend te verwerken en zonder heftige gevoelens weer op te slaan. Ook de meervoudige complexe trauma zijn goed te behandelen met EMDR. Deze herinneringen aan nare ervaring(en) uit het verleden kunnen in onze hersenen niet goed zijn opgeslagen, ze moeten als het ware nog ‘verwerkt’ worden. Dit verwerken kan met EMDR, de traumatische gebeurtenis wordt weer een gewone herinnering zonder de heftige emotionele en lichamelijke gevoelens die het eerder op kon roepen. Je komt weer tot rust, je slaapt beter en hebt weer vertrouwen.
Er kan sprake zijn van PTSS, PICS (Post Intensive Care Syndroom), maar ook klachten als opdringende beelden, nachtmerries, slaapproblemen, vermijdingsgedrag, somberheid, angstige gevoelens, boosheid, schuld, schaamte, een negatief zelfbeeld, burn-out, lichamelijke spanningsklachten en verdriet.
EMDR geeft je ook veel (zelf)inzicht en werkt verdiepend in je leven.
Wat is EMDR?
EMDR staat voor ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’, vertaald: door oogbeweging het alsnog minder gevoelig worden en opnieuw verwerken van nare ervaringen en gevoelens. De therapie wordt sinds de jaren 90 in Nederland toegepast en is wetenschappelijk bewezen blijvend effectief.
Hoe werkt het?
De hersenen verwerken traumatische ervaringen anders dan gewone. Bij gewone ervaringen gaat de informatie van de zintuigen naar de hersenen, waar deze wordt geregistreerd en verwerkt tot een herinnering. Deze verwerking gebeurt normaal gesproken tijdens je slaap. Bij een traumatische ervaring waarbij erge angst een rol speelt, blijft de herinnering nog levendig bij je. Je kunt ineens getriggerd worden door een bepaald beeld, geluid of geur wat je aan de nare ervaring doet denken. EMDR zorgt ervoor dat je hersenen deze ervaring(en) kan verwerken. Hierbij gebruik ik een koptelefoon. Je hoort piepjes afwisselend in het linker en rechteroor. Ik vraag daarbij je te concentreren op de vervelende gebeurtenis. Af en toe wissel ik af door je te vragen met je ogen een lampje of mijn hand te volgen van links naar rechts. Tussendoor vraag ik wat er in je opkomt, een gevoel, beeld of een gedachte, daar richt je dan vervolgens je aandacht weer op. Ik gebruik ook focus-technieken uit de lichaamsgerichte therapie. Het tegelijk concentreren op het traumatische beeld en de toegediende stimuli in de vorm van geluid en beeld zorgen er voor dat de oorspronkelijke ervaring een herinnering wordt, zonder de heftige emotionele en lichamelijke gevoelens die het eerder op kon roepen.
Voor sommige mensen is het trauma zo heftig dat over de gebeurtenis praten hen tegenhoudt hulp te zoeken. Ook dan is EMDR effectief, met een aangepast protocol is het niet nodig details te vertellen over het trauma.
EMDR is heel effectief, het duurt ongeveer een uur tot soms anderhalf uur per sessie en gemiddeld heb je 4 sessies nodig. Soms meer, soms minder. Dat verschilt per persoon.
Wil je meer weten over EMDR of twijfel je nog of EMDR iets voor je is? Bel mij dan voor meer informatie:
Mailen kan ook naar petra@depraktijkhaarlem.nl
Ik ben een ervaren gecertificeerd EMDR therapeut en ben aangesloten bij het netwerk van Samenwerkende EMDR therapeuten Nederland.
Klik hier voor tarieven en vergoedingen.